Περιεχόμενα
Τα Νέα μας

           Οικονομική Ενημέρωση Αγροτών
 
Οικονομική Ενημέρωση  Αγροτών
Χώρος άμεσης συνομιλίας
  
Αγιος Σεραφείμ News

Προωθήστε κι εσείς τη σελίδα σας


ShoutMix chat widget

     Image Hosted by ImageShack.us

                      Το site του Άγιου Σεραφείμ έχει μεταφερθεί

                                                                         ΕΔΩ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ   

SDGFH

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στη γεωργία. Το χωριό είναι ιδιαίτερα εύφορο. Σ` αυτό καλλιεργούνται ελιές που είναι η βασική καλλιέργεια 77% , εσπεριδοειδή, αμπέλια, κηπευτικά όπως ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, φασολάκια, πιπεριές, …, σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.

ΔΗΜ. ΔΙΑΜ/ΣΜΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ

ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

337

138.209

7.691

Τα προϊόντα, τόσο οι βρώσιμες ελιές όσο και το λάδι είναι πολύ υψηλής ποιότητας . Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι η Αμφίσσης, η Καλαμών και η Λαδοελιά.

Εργοστάσια επεξεργασίας

και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς

Ελαιοτριβεία

 

 

Αγγελόπουλος

Γιαννακόπουλος

Το αμπέλι κυριαρχούσε στις καλλιέργειες του χωριού από αρχαιοτάτων χρόνων.

     Μετά τη μαζική εκρίζωση των παλαιών αμπελιών τη δεκαετία του 1960, λόγω της φιλοξήρας, οι βασικές αυτές ποικιλίες αντικαταστάθηκαν από τα γαλλικά, το ροδίτη και το σαββατιανό. Σήμερα οι αρχαίες ποικιλίες εξακολουθούν να υφίστανται, σε πολύ μικρό όμως αριθμό και μόνο στα αμπέλια που φυτεύτηκαν με άγρια υποκείμενα (αμερικάνικα) και εμβολιάσθηκαν στη συνέχεια με μόσχευμα από τα παλαιά. Με την οικουμενικότητα του εμπορίου, οι ανάγκες για ποιοτικά κρασιά, οδήγησαν στο φύτεμα πολλών ποικιλιών, όπως καπερνέ, μοσχάτα, ασύρτικα κ.λ.π.

 

                 Η Ελιά και το Λάδι

Οι βρώσιμες ελιές
Αν δοκιμάσουμε να φάμε ελιές απευθείας από το δένδρο θα διαπιστώσουμε ότι έχουν άσχημη γεύση. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ουσίες στη φλούδα της ελιάς που της δίνουν πικρή γεύση, χωρίς όμως να επηρεάζουν το λάδι της. Υπάρχουν οι μαύρες στρογγυλές φαγώσιμες ελιές (Αμφισσας) ή επιμήκεις (Καλαμών) και οι πράσινες φαγώσιμες που στην πραγματικότητα έχουν μαζευτεί πριν ωριμάσουν. Οι πράσινες ελιές είναι μαύρες ελιές που δεν έχουν αφεθεί να ωριμάσουν.

Για να ξεπικρίσουν οι ελιές και να γίνουν βρώσιμες πρέπει να περάσουν από μια επεξεργασία που μπορεί να γίνει με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους: 
1. Βάζουμε τις ελιές σε δοχείο με νερό που περιέχει 10% αλάτι, μέχρι έξι μήνες. Μετά, αφού τις χαράξουμε με ξυράφι, τις βάζουμε σε νερό το οποίο αλλάζουμε μέρα παρά μέρα για περίπου είκοσι μέρες. Αφού τις δοκιμάσουμε και διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει πικρίλα και αλάτι, αλατίζουμε κανονικά τις ελιές, και τις βάζουμε σε ξύδι για λίγες ώρες. Αποθηκεύουμε τις ελιές στεγνές με αλάτι για να φύγει η πικρίλα. Οι ελιές αυτές γίνονται ζαρωμένες.
2. Τις μουλιάζουμε σε νερό και τις ξεπλένουμε εναλλάξ για αρκετούς μήνες. 
3. Τις αφήνουμε να μουλιάσουν σε λάδι για αρκετούς μήνες. 
4. Τις αφήνουμε σε ένα ισχυρό αλκαλικό διάλυμα (αλισίβα) για μερικές ημέρες. 
 

Μετά την επεξεργασία με κάποιον από τους πιο πάνω τρόπους, προσθέτουμε αλάτι και τις αποθηκεύουμε σε λάδι, στο οποίο αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε θυμάρι και ξερή πορτοκαλόφλουδα ή όποιο άλλο αρωματικό βότανο και έτσι οι πρώην πικρές ελιές μεταμορφώνονται σε εξαιρετική λιχουδιά.
 

                                                Παιχνίδι γευσιγνωσίας
Κάθε λάδι είναι μοναδικό όπως και ένα καλό κρασί. Αν θέλετε να μάθετε να διακρίνετε τις λεπτές διαφορές ανάμεσα σε ελαιόλαδα διαφορετικών τύπων/περιοχών, μπορείτε να κάνετε το εξής τεστ:

Πριν ξεκινήσετε, κόψτε μερικές φέτες ψωμί σε μικρές μπουκιές. 

Ρίξτε αρκετή ποσότητα από κάθε ελαιόλαδο σε ξεχωριστά γυάλινα μπολ. 

Εξετάστε τη διαφορά στο χρώμα και στη υφή κάθε λαδιού, φέρνοντας το κάθε μπολ μπροστά σε μια λευκή επιφάνεια. 

Καθαρίστε τον ουρανίσκο σας πίνοντας νερό και τρώγοντας ένα κομμάτι ψωμί πριν από κάθε δοκιμή γεύσης. 

Πριν γευτείτε το λάδι, ανακατώστε το στο μπολ για να ελευθερωθεί το άρωμά του. 

Φέρτε το μπολ κοντά στη μύτη σας και πάρτε βαθειά εισπνοή για να δεχτείτε το άρωμά του. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διαφορές από λάδι σε λάδι. 

Βουτήξτε μια μπουκιά ψωμί στο λάδι και δοκιμάστε το. 

Εξετάστε τη γεύση και την υφή του λαδιού, καθώς και τη γεύση που μένει στο στόμα. 

Μετά από αυτό, μπορεί να μη γίνετε ειδικοί γευσιγνώστες, αλλά θα μπορείτε να διαπιστώσετε τις διαφορές από λάδι σε λάδι, και ίσως να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας.

 

               Ποιο είναι το καλό μέλι;
Το μέλι επομένως που αγοράζουμε πρέπει να είναι καλό, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση του. 
Πώς αναγνωρίζει κανείς το καλό μέλι; 
Για την παρασκευή του μελιού, η μέλισσα ως πρώτη ύλη έχει το νέκταρ ή το μελίττωμα. Το νέκταρ είναι οι εκκρίσεις των λουλουδιών και το μελίττωμα είναι ζαχαρούχος χυμός που εκκρίνεται είτε απευθείας από ορισμένα φυτά, όπως το έλατο, τη βελανιδιά, τον πλάτανο, τη φλαμουριά, το αμπέλι κ.ά., ή είναι εκκρίσεις παρασιτικού οργανισμού που ζει σε κάποια φυτά, όπως στο πεύκο, τη μηλιά, την κυδωνιά κ.λπ. Ετσι, το μέλι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με την πρώτη ύλη.
Μέλι από μελιττώματα, όπως είναι το ελατίσιο και το πευκίσιο 
και μέλι από άνθη, όπως είναι το θυμαρίσιο και τα ανθόμελα.

Ποιο είναι όμως το καλό μέλι;
Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τόσο το άρωμα όσο και το χρώμα έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού. 
Αυτό που πρώτο θα πρέπει να εξετάζεται είναι η υγρασία. Ο πιο απλός τρόπος να το μάθει κανείς είναι να διαπιστώσει τη ρευστότητα του μελιού κινώντας το βάζο. Οσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να μην υπάρχει λευκός αφρός κάτω από το καπάκι, στα τοιχώματα του βάζου ή στην επιφάνεια του μελιού. Η ύπαρξη αφρού σημαίνει ότι το μέλι είναι βρασμένο, άρα όλες οι εξαιρετικές του ιδιότητες έχουν καταστραφεί.

Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό κριτήριο της ποιότητας του μελιού είναι η κρυστάλλωση ή το 'ζαχάρωμα', όπως συχνά λέγεται, γύρω από το οποίο υπάρχει πολλή ασάφεια, δυσπιστία και παρερμηνεία. 
Η κρυστάλλωση είναι ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο και συμβαίνει στα διαλύματα εκείνα που είναι υπερκορεσμένα σε σάκχαρα, όπως ακριβώς το μέλι. Επομένως η φυσική κατάσταση του μελιού είναι η κρυστάλλωση.
Υπάρχουν δύο ειδών κρυσταλλώσεις: η χοντροκρυστάλλωση και η λεπτοκρυστάλλωση. Κατά την πρώτη στον πάτο του βάζου σχηματίζονται χοντροί κρύσταλλοι, ενώ η επιφάνεια του μελιού είναι ρευστή. Αυτό σημαίνει ότι το μέλι έχει υγρασία και ότι το επόμενο στάδιο θα είναι το ξύνισμά του.
Στη δεύτερη περίπτωση σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Επομένως, η υγρασία είναι σε κανονικό επίπεδο (14%), το μέλι είναι καλό και δεν κινδυνεύει να ξυνίσει.

Η κρυστάλλωση είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας σε γλυκόζη, ενός από τα βασικότερα συστατικά του μελιού. Ο βαθμός περιεκτικότητάς του καθορίζει και την κρυστάλλωση σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία. 
Ετσι, έχουμε:
Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (39-40%), όπως αυτό του ρεικιού, που κρυσταλλώνει σε 1-2 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα (35-38%), όπως το ανθόμελο, που κρυσταλλώνει σε 6-12 μήνες από τη συλλογή του.
Μέλι με περιεκτικότητα σε γλυκόζη 31-33%, όπως το θυμαρίσιο, που κρυσταλλώνει σε 2-3 χρόνια από τη συλλογή του.
Μέλι με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (κάτω του 30%), όπως το ελατίσιο και το πευκίσιο, που δεν κρυσταλλώνει.
Η χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος επίσης συμβάλλει στην κρυστάλλωση.

Συμπέρασμα: όλα τα μέλια, εκτός από το πευκίσιο και το ελατίσιο, κρυσταλλώνουν. Αν όχι, κάτι συμβαίνει.

Αν θελήσετε να ρευστοποιήσετε ένα κρυσταλλωμένο μέλι, θα τοποθετήσετε το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό το οποίο ζεσταίνεται, ανακατεύοντας συνεχώς το μέλι για να θερμαίνεται ομοιόμορφα. Κατά διαστήματα με θερμόμετρο παίρνετε τη θερμοκρασία του μελιού, η οποία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Πώς διατηρείται το μέλι;
Για να συνεχίσει το καλό μέλι που αγοράσατε να είναι καλό, είναι απαραίτητο να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες αποθήκευσης και διατήρησης όπως δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και άοσμο περιβάλλον. Αν, για παράδειγμα, αφήσετε το μέλι σας κοντά σε σκόρδα, θα τρώτε στη συνέχεια μέλι σκορδάτο. Αν το μέλι βρίσκεται σε διάφανη συσκευασία πρέπει να διατηρείται σε χώρο χωρίς φως. 
Προσοχή: Αν συνηθίζετε να τρώτε το μέλι από το βάζο, ξεχάστε το. Τα ένζυμα του σάλιου καταστρέφουν το μέλι σας.


Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνονται η μυική δύναμη, η αντοχή και οι διανοητικές ικανότητες, καταστέλλονται καταστάσεις κόπωσης και εξάντλησης και ισχυροποιείται ο οργανισμός απέναντι στις ασθένειες.
Ακόμη και...στον ύπνο σας αν δείτε μέλι, ευχάριστα γεγονότα και χαρές θα συμβούν στη ζωή σας, όπως τουλάχιστον λέει ο ονειροκρίτης.

 

 

Υπηρεσίες
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κατεβάστε το Toolbar του agiosserafimnews

 original feed View Feed XML

  

Share

Τα βραβεία μας

Επικοινωνία

Βιβλίο επισκεπτών

Συνεργασία με Webmasters

Χρήσιμα

Εξωτερικές συνδέσεις:

Συνεργασίες
WEBMASTERS

rodon-cafe

Ζώα και φύση

Πυργαδίκια

pramnos.net

auto-strata

Γίνε Συνεργάτης μας μονο με ενα e-mail Επικοινωνία

Ψηφίστεμας
cool 50.tv 

Zortal topsite

THESSALONIKI TOP SITES

BizDirectory.gr

CREEK SITES

Χρήσιμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                          Κατασκευή site Κανταράκης Κων/νος  Επικοινωνία

                                             Εάν, χωρίς την πρόθεσή μας, θίγουμε μέσω των σελίδων μας πνευματικά δικαιώματα, παρακαλούμε για την ενημέρωσή μας.